La prima vedere pare a fi o pungă din hârtie, dar pe interior hârtia este acoperită în întregime cu plastic. Se reciclează?
La prima vedere pare a fi o pungă din hârtie cu o mică folie de plastic. Dar pe interior hârtia este acoperită în întregime cu plastic (COD: 81 C/PAP). Am întrebat cu ceva timp în urmă la Sigurec: dacă ducem acest ambalaj în centrele lor de colectare, se reciclează?

Zero Risipă: Colectează separat tuburile de hârtie igienică, se reciclează!
Da, tuburile goale rămase de la hârtia igienică se reciclează. Important este să fie curate și colectate separat, la maculatură. Cu fiecare tonă de hârtie reciclată se salvează copaci de la tăiere, se reduce semnificativ cantitatea de combustibili folosită, se reduce emisia de gaze cu efect de seră, se economisește apă și energie și multe alte beneficii.

Cum te afectează faptul că nu reciclezi?
Dacă aveți nevoie de câteva motive, iată o listă scurtă și un videoreportaj "bonus". După ce veți urmări măcar primele 7 minute din acest videoreportaj, veți înțelege cât de important este să reciclăm și cât de gravă este situația gunoiului în România.

Reciclarea a fost o minciună - o minciună mare - pentru a vinde mai mult plastic, spun experții din industrie.
Când un producător de plastic vorbește despre "sustenabilitate" este evident că de fapt urmărește să facă și mai mulți bani poluând planeta cu plastic. NU există sustenabilitate față de mediul înconjurător în ceea ce privește plasticul. Plasticul NU se poate recicla la nesfârșit. La scurt timp după ce este folosit prima dată, devine un deșeu toxic pentru natură, care va polua apele, aerul sau solul, mii de ani.

Fără Sistemul Garanție - Returnare (SGR), românii aruncă sticla la gunoi iar cel mai mare reciclator din țară importă materie primă ca să-și atingă capacitatea de reciclare
Sticla se poate recicla la nesfârșit. Cea mai mare fabrică de reciclare a sticlei din România se află în localitatea Popesti-Leordeni (IF) și are o capacitate de reciclare de 110.000 tone pe an. Dar pentru că majoritatea primarilor sunt repetenți la colectare, nerespectând prevederile legale (vezi legea 211/2011, art. 17 și 59), doar 70.000 de tone de ambalaje din sticlă ajung să fie reciclate la această fabrică. Restul sunt fie aruncate la întâmplare, fie îngropate cu nepăsare (chiar de către unii primari), fie cărate la "munții de gunoi" contribuind la poluare.

Sondaj: 90% dintre români sunt de acord să plătească 50 de bani garanție pentru fiecare sticlă, borcan, doză și PET, și să-i recupereze la returnarea în magazine
Nu mai încape nicio îndoială. O majoritate covârșitoare de cetățeni sunt de acord să plătească 50 de bani garanție pentru fiecare sticlă, borcan, doză și PET, și să-i recupereze la returnarea în magazine. Nu doar în România, ci la nivel internațional. Garanția de 50 de bani este prevăzută deja, într-o formă simplificată, în Ordonanța 74/2018 și, conform legii nr. 31/2019, ar trebui să se aplice, și să se organizeze, începând cu data de 1 ianuarie 2019 preluarea ambalajelor reutilizabile, astfel încât să realizeze un procentaj de returnare de minimum 80%.

Sticla se poate recicla la nesfârșit
Știai că sticla se poate recicla la nesfârșit întrucât nu-și pierde proprietățile ca și materie primă în procesul de prelucrare? Dacă nu o poți refolosi sau dona, NU o arunca! Du-o la un centru de colectare pentru reciclare. Așa contribui în mod direct la combaterea crizei climatice. Fiecare gest, fie mare, fie mic, multiplicat la nivelul a milioane de oameni, CHIAR contează, ENORM.

Reciclare ulei alimentar uzat, dar tot cu poluare! Auchan a colectat în medie 20 litri de ulei alimentar uzat în fiecare oră din intervalul de funcționare al magazinelor sale. Și totuși, care este reversul "medaliei"?
Auchan anunță depășirea obiectivului setat inițial pentru anul 2020 a cantității totale de 10.000 litri de ulei alimentar uzat colectat, la doar cinci săptămâni de la extinderea programului în toate cele 33 de hipermarketuri din țară.

Pentru 3 litri de ulei alimentar uzat, Carrefour îți dă la schimb 1 litru de ulei pentru gătit sau pentru 5 litri de ulei alimentar deja folosit primești la schimb 2 litri de ulei de gătit. Dar se poate și mai bine.
Imediat după ce Auchan a anunțat că preia uleiul alimentar uzat de la clienți și le oferă drept recompensă diverse produse, Carrefour a "ieșit la rampă" cu aceiași ofertă. Pentru 3 litri de ulei alimentar uzat, Carrefour îți dă la schimb 1 litru de ulei pentru gătit sau pentru 5 litri de ulei alimentar deja folosit primești la schimb 2 litri de ulei de gătit.

A dus 5 litri de ulei alimentar uzat la Auchan pentru reciclare și a salvat 5 milioane de litri de apă de la poluare

Inspirată de articolele postate pe pagina "România Ecologică", o cititoare ne-a trimis poze și mesajul de mai jos după ce a dus 5 litri de ulei alimentar uzat la un magazin Auchan pentru reciclare ca să salveze 5 milioane de litri de apă de la poluare.