Sondaj: 90% dintre români sunt de acord să plătească 50 de bani garanție pentru fiecare sticlă, borcan, doză și PET, și să-i recupereze la returnarea în magazine
Nu mai încape nicio îndoială. O majoritate covârșitoare de cetățeni sunt de acord să plătească 50 de bani garanție pentru fiecare sticlă, borcan, doză și PET, și să-i recupereze la returnarea în magazine. Nu doar în România, ci la nivel internațional. Garanția de 50 de bani este prevăzută deja, într-o formă simplificată, în Ordonanța 74/2018 și, conform legii nr. 31/2019, ar trebui să se aplice, și să se organizeze, începând cu data de 1 ianuarie 2019 preluarea ambalajelor reutilizabile, astfel încât să realizeze un procentaj de returnare de minimum 80%.
Sticla se poate recicla la nesfârșit
Știai că sticla se poate recicla la nesfârșit întrucât nu-și pierde proprietățile ca și materie primă în procesul de prelucrare? Dacă nu o poți refolosi sau dona, NU o arunca! Du-o la un centru de colectare pentru reciclare. Așa contribui în mod direct la combaterea crizei climatice. Fiecare gest, fie mare, fie mic, multiplicat la nivelul a milioane de oameni, CHIAR contează, ENORM.
Reciclare ulei alimentar uzat, dar tot cu poluare! Auchan a colectat în medie 20 litri de ulei alimentar uzat în fiecare oră din intervalul de funcționare al magazinelor sale. Și totuși, care este reversul "medaliei"?
Auchan anunță depășirea obiectivului setat inițial pentru anul 2020 a cantității totale de 10.000 litri de ulei alimentar uzat colectat, la doar cinci săptămâni de la extinderea programului în toate cele 33 de hipermarketuri din țară.
Pentru 3 litri de ulei alimentar uzat, Carrefour îți dă la schimb 1 litru de ulei pentru gătit sau pentru 5 litri de ulei alimentar deja folosit primești la schimb 2 litri de ulei de gătit. Dar se poate și mai bine.
Imediat după ce Auchan a anunțat că preia uleiul alimentar uzat de la clienți și le oferă drept recompensă diverse produse, Carrefour a "ieșit la rampă" cu aceiași ofertă. Pentru 3 litri de ulei alimentar uzat, Carrefour îți dă la schimb 1 litru de ulei pentru gătit sau pentru 5 litri de ulei alimentar deja folosit primești la schimb 2 litri de ulei de gătit.
A dus 5 litri de ulei alimentar uzat la Auchan pentru reciclare și a salvat 5 milioane de litri de apă de la poluare

Inspirată de articolele postate pe pagina "România Ecologică", o cititoare ne-a trimis poze și mesajul de mai jos după ce a dus 5 litri de ulei alimentar uzat la un magazin Auchan pentru reciclare ca să salveze 5 milioane de litri de apă de la poluare.

Reciclarea hârtiei și avantajele pe care toată lumea trebuie să le știe
De fiecare dată când sortezi hârtie pentru reciclare, salvezi copaci de la tăiere și ape curgătoare de la poluare. Dar avantajele pe care reciclarea hârtiei le are nu se opresc aici. Aerul este mai puțin poluat decât în cazul producției hârtiei din surse naturale primare. Emisia de gaze cu efect de seră precum metanul este de asemenea redusă dacă hârtia este reciclată, în loc să fie aruncată la gropile de gunoi.
Ion Gaftoneanu, un pensionar din Suceava, colectează lunar mii de baterii uzate pe care le duce la centrele speciale de colectare de unde pleacă la fabricile de reciclare.
Ion Gaftoneanu, un pensionar din Suceava, colectează lunar mii de baterii uzate pe care le duce la centrele speciale de colectare de unde pleacă la fabricile de reciclare.
Am salvat 4 milioane de litri de apă de la poluare cu 4 litri de ulei alimentar uzat dus la o benzinărie MOL pentru reciclare

Am colectat uleiul alimentar uzat și l-am dus la o benzinărie MOL pentru reciclare. Știu că 1 litru de ulei alimentar aruncat la chiuvetă poluează 1 milion de litri de apă. MOL România este prima rețea de benzinării care în august 2012 a inițiat un program pentru colectarea de la populație a uleiului alimentar uzat, cu scopul de a contribui la protecția mediului și la educația civică privind acest subiect.

Pentru reciclare conserve mai bine caută un centru de fier vechi pentru că Nu se reciclează la Sigurec
Iată încă o provocare pentru cei cărora le pasă de reciclare. Am primit pe email o informație de la cititorii România Ecologică despre faptul că la centrele Sigurec nu se primesc conservele pentru reciclare și am aflat că, din păcate, așa este. Informația a fost confirmată chiar de către reprezentanții Sigurec.
Pe lângă faptul că sunt toxice nici NU se reciclează la Sigurec
Ați comandat mâncare la birou sau ați luat mâncare la pachet în recipiente din plastic, polistiren sau aluminiu? La Sigurec nu se reciclează. Și probabil că nu se pot recicla nicăieri în România odată ce au fost "contaminate" cu resturi alimentare.