După ce ieri am anunțat faptul că Hotărârea de Guvern pentru Sistemul Garanție - Returnare (SGR) a fost adoptată în ședința de guvern din 4 octombrie 2021, Ministerul Mediului a publicat astăzi și comunicatul de presă oficial, confirmând informațiile primite pe surse. Hotărârea de Guvern prevede ca, după selectarea operatorului național de sistem, întreaga infrastructură să fie finalizată în luna octombrie a anului viitor.

BREAKING NEWS: Hotărârea de Guvern pentru Sistemul Garanție-Returnare (SGR) a fost adoptată

În sfârșit! Hotărârea de Guvern care prevede introducerea unei garanții de 50 de bani pentru returnarea și reciclarea PET-urilor, dozelor și sticlelor de până la 3 litri, a fost adoptată în ședința de guvern de astăzi. Cei 50 de bani pentru fiecare PET, doză și sticlă NU reprezintă o taxă, ci o garanție de RECICLARE ca să mai reducem din poluare. Duci ambalajul la orice magazin și îți primești banii înapoi.

Legea spune că este OBLIGATORIU să ne sortăm gunoiul! Aceste cutii din carton se află în incinta Ministerului Mediului
Aceste cutii din carton se află în incinta Ministerului Mediului (câte un set la fiecare etaj), pentru ca angajații să își sorteze pe categorii deșeurile. Sunt golite periodic de către un colector autorizat și preluate ca să fie reciclate. Recipiente speciale pentru colectarea separată a deșeurilor ar trebui să întâlnim peste tot. În toate instituțiile publice, în toate sediile firmelor, în toate unitățile de învățământ, la fiecare bloc, casă și așa mai departe, pentru că este obligatoriu să ne sortăm gunoiul și să se recicleze.

Cine zice că nu se poate fără poluare cu PET-uri, minte sau are interese personale ascunse!
Acest dozator se află în incinta Ministerului Mediului, la unul dintre etaje. Inițial, a funcționat cu bidon reutilizabil de 19L. Apoi au cerut furnizorului să-l adapteze și acum funcționează cu filtre de apă. Fără PET-uri, fără pahare din plastic, fără poluare cu plastic. Sticla de deasupra este "propriul recipient" al unui angajat din minister. Îl folosește ca să nu genereze deșeuri din plastic inutil.

Se împlinesc aproape 6 luni de când Ministrul Mediului Tánczos Barna a blocat Hotărârea de Guvern pentru Sistemul Garanție-Returnare (SGR), la cererea supermarketurilor și a altor poluatori care se opun. HG-ul trebuia să fie publicat în Monitorul Oficial la 01 ianuarie 2021, dar pentru că încă de la începutul mandatului său de ministru al mediului, domnul Tánczos Barna doar promite că va trimite spre avizare interministerială HG-ul pentru SGR, societatea civilă este nevoită să apeleze la noi metode pentru a atrage atenția asupra situației.

Dacă ministrul mediului Mircea Fechet va face jocul poluatorilor, vom avea fentare, nu reciclare prin garanție - returnare!

În sfârșit, după ani de zile de bețe în roate băgate de către poluatorii proiectului legislativ prin care se dorește introducerea unei garanții de 50 de bani pentru fiecare PET, doză și sticlă în care se comercializează băuturile, Ministerul Mediului a pus în dezbatere publică proiectul de lege privind sistemul de garanție - returnare.

Obiective Garda Forestieră, printre altele: prevenirea și diminuarea tăierilor ilegale de arbori, prevenirea și combaterea braconajului cinegetic, asigurarea realizării pazei fondului forestier și fondului cinegetic național, evidența proprietăților forestiere. Așa scrie pe unul dintre site-urile Gărzii Forestiere. Drept urmare, pentru oricare dintre situațiile enumerate mai sus, se pot utiliza datele de contact ale unității teritoriale aferente pentru a formula sesizări scrise sau telefonice.

Aflat într-o vizită de lucru pe Argeș Vedea, Ministrul Mediului, domnul Costel Alexe, șochează din nou opinia publică cu dezvăluiri despre descoperirile sale din teren. Mediul înconjurător din România este fără îndoială sub asalt cu concursul autorităților publice locale.

În atenția Ministerului Mediului: Sesizări NON - STOP pe WhatsApp pentru Garda de Mediu!
Stimate domnule Ministru Costel Alexe, vă solicităm public să faceți rapid (prin Ordin de Ministru) posibilă sesizarea NON - STOP a problemelor de mediu către Garda Națională de Mediu, printr-un număr de WhatsApp. Cetățenii trebuie să poată sesiza, NON - STOP problemele de poluare cu care se confruntă, sub garanția păstrării anonimatului, indiferent că e zi sau noapte.

Ministerul Mediului, condus de Grațiela Gavrilescu, aduce modificări ale legislației de mediu și forțează firmele private ca Sigurec să își restrângă activitatea de colectare și reciclare.

Încă odată statul român se dovedește incapabil să ia măsuri legislative care să sprijine eficient sectorul privat din domeniul reciclării. România este codașa Europei la reciclare și cu toate acestea, doamna ministru, politician și inginer petrochimist de meserie, reușește prin modificările recente ale legislației de mediu să forțeze firmele private precum Sigurec să își restrângă activitatea de colectare și reciclare. Până la faliment nu mai e decât un pas.