Un hectar de cânepă poate salva 4 sectare de pădure de la exploatare dacă este cultivată pentru producția de hârtie și nu numai
Hârtia produsă din cânepă conține cel puțin de trei ori mai multă celuloză decât altele și dintr-un hectar cultivat cu cânepă se poate produce de patru ori mai multă hârtie decât dintr-un un hectar de pădure. Un studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Varșovia , Polonia ne răspunde foarte clar întrebarea "De ce cânepă?".  Această plantă unică, Cannabis sativa, deține mai multe avantaje.
Stemul de cânepă este compus în proporție de 20% din cea mai puternică fibră naturală din lume care este foarte apreciată datorită durabilității și longevității sale. 80% din tulpină o contabilizează folemul (țesut al fasciculului fibrovascular al vaselor liberiene din plante prin care se conduce hrana produsă în frunze, la tulpină, rădăcină și organele reproducătoare), compusă în proporție de 50-77% din celuloză, care este, de asemenea, o materie primă perfectă pentru producția de hârtie și asigură venituri suplimentare pentru producători, datorită faptului că aceste plantele sunt de obicei cultivate pentru semințe sau fibre.
Cannabis Sativa
Cannabis Sativa

Astfel, hârtia produsă din cânepă conține cel puțin de trei ori mai multă celuloză decât altele și dintr-un hectar cultivat cu cânepă se poate produce de patru ori mai multă hârtie decât dintr-un hectar de pădure. În plus, cânepa poate fi folosită la doar 4 luni de la cultivare, copacii pe de altă parte necesită 20-80 ani ca să ajungă la aceiași maturitate. Mai departe, hârtia obținută din cânepă durează sute de ani mai mult decât hârtia obținută din lemn.

În doar 10 ani, planeta a pierdut 945,345 km2 de păduri naturale,
În doar 10 ani, planeta a pierdut 945,345 km2 de păduri naturale


Hârtia fabricată din cânepă rezistă la descompunere și nu se îngălbenește pe măsură ce se învechește. De asemenea, hârtia din cânepă nu necesită substanțe toxice pentru albire. Poate să fie albită cu peroxid de hidrogen, astfel că nu se otrăvesc apele curgătoare cu clor sau dioxine cum fac fabricile de hârtie produsă din tăierea arborilor. Chimicalele utilizate la fabricarea hârtiei din cânepă sunt multe mai puțin otrăvitoare decât produsele chimice folosite la fabricarea hârtiei din celuloză.

În plus, cânepa sterilizează solul, ucide ciupercile și buruienile și împiedică eroziunea. Rădăcinile lor sunt de 10 ori mai bune subsolului unde cresc decât cele ale culturilor utilizate în mod obișnuit precum ovăz și secară. Cercetările arată că unul hectar de cânepă absoarbe din sol 0,5 kg de cupru, 160 g de plumb și mult cadmiu.

Hârtie obținută din cânepă poate fi reciclată de 7 până la 8 ori, comparativ cu numai 3 ori pentru hârtia din celuloză.

Până în prezent, fibrele de cânepă au cea mai mare aplicabilitate pentru producția din diferite industrii ale hârtiei de înaltă calitate pentru scris și imprimare, arhivare hârtii, hârtii pentru sigilare, hârtii de filtrare pentru domenii precum tehnică și știință, hârtii izolante, hârtii rezistente la grăsimi , filtrele de cafea, pungile de ceai, hârtii lucrate manual, hârtii biblice și diverse lucrări de artă. Calitatea ridicată a cânepii ca materie primă ar trebui să o plaseze pe primul loc ca materie primă în toate domeniile de aplicabilitate.

sursa: Warsaw University of Life Sciences - SGGW Forestry and Wood Technology № 91, 2015: 134-137