Spania a pregătit un un proiect de decret care va încuraja achiziționarea de produse vrac, neambalate, precum și apă neîmbuteliată. Vânzarea de fructe și legume în ambalaje din plastic va fi interzisă în supermarketurile și magazinele alimentare din Spania începând cu 2023. Aceasta este una dintre măsurile dintr-un decret elaborat de Ministerul Tranziției Ecologice, potrivit unor surse familiare cu inițiativa.

Spania interzice vânzarea de fructe și legume în ambalaje din plastic începând cu 2023

credit foto EL PAÍS

Noul regulament conține, de asemenea, măsuri pentru a încuraja achiziționarea de produse vrac, neambalate, și utilizarea apei neîmbuteliate. Interzicerea ambalării fructelor și legumelor se va aplica produselor cu o greutate mai mică de 1,5 kilograme, în conformitate cu legislația similară din Franța, unde va intra în vigoare anul viitor.

Executivul spaniol vrea să „lupte împotriva utilizării excesive a ambalajelor în cel mai eficient mod”, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului. Aceeași sursă a spus că poluarea cu plasticul „a depășit toate limitele”.
Grupurile ecologiste din Spania și din străinătate, inclusiv Greenpeace, au făcut campanii de ani de zile pentru a opri fructele verzi și supermarketurile mari, deopotrivă, să împacheteze produsele proaspete în straturi de plastic.

"Bem plastic, mâncăm plastic și respirăm plastic"

JULIO BAREA, GREENPEACE

Ministerul condus de Teresa Ribera a organizat întâlniri cu asociații de afaceri și grupuri ecologice importante pentru a împărtăși unele dintre principalele orientări cuprinse în proiectul de decret, care urmărește să încorporeze normele Uniunii Europene la legislația Spaniei. Lista produselor incluse în noile reglementări va fi stabilită de Agenția Spaniolă pentru Siguranța Alimentară și Nutriție. Cei „care riscă să se deterioreze atunci când sunt vândute în vrac” vor fi lăsați în afara listei, conform informațiilor disponibile.

Julio Barea de la Greenpeace a declarat că este de acord cu interdicția, dar a adăugat că este important să vedem „cum va fi aplicată” la final. Barea simte că guvernul, condus de o coaliție de centru-stânga a Partidului Socialist (PSOE) și de stânga Unidas Podemos, nu se mișcă suficient de repede „pentru a pune capăt radical fluxului de poluare cu plastic”.

„Bem plastic, mâncăm plastic și respirăm plastic”, avertizează el despre efectele unui tip de poluare pe care îl descrie ca fiind „o pandemie”.

Decretul are în vedere, de asemenea, obligarea autorităților de la fiecare nivel al guvernului să „încurajeze instalarea de fântâni de băut în spațiile publice” și „introducerea alternativelor la vânzarea de băuturi îmbuteliate”, precum și retragerea „distribuției paharelor de unică folosință” la evenimente publice, începând cu 2023, conform informațiilor partajate cu grupurile verzi.

Guvernul lucrează la măsuri pentru a încuraja comercianții cu amănuntul să vândă produse proaspete fără ambalaje. Clienții ar putea aduce propriile recipiente reutilizabile, deși condițiile de igienă ar trebui stabilite de către unități.

Prioectul de lege are o componentă care prevede reutilizarea ambalajelor

Unul dintre obiectivele principale ale proiectului de decret este de a reduce la jumătate vânzarea sticlelor de plastic pentru băuturi până în 2030 și ca 100% din ambalajele de pe piață să fie reciclabile, potrivit acelorași surse.

Documentul face diferența între sticlele din sticlă sau din plastic dur, care pot fi refolosite, și restul. Hotelurile, restaurantele și cafenelele ar trebui să utilizeze sticle reutilizabile la o rată de 50% până în 2025, iar până în 2030 să reprezinte 60%. În cazul berii, obiectivele sunt de 80% în 2025 și 90% în 2030. Pentru băuturile răcoritoare, obiectivele sunt de 70% și 80%. Obiectivele sunt mult mai puțin ambițioase în ceea ce privește consumul casnic: 10% din toate ambalajele pentru băuturi ar trebui să fie reutilizate până în 2025 și 20% până în 2030.

Una dintre marile bătălii atât privind acest decret, cât și pentru proiectul de lege privind deșeurile, dezbătut în Congresul Deputaților, este implementarea unui sistem de garanție-returnare a ambalajelor, ca cele din alte țări ale UE. Cu toate acestea, în Spania există o dispută între organizațiile de mediu care susțin acest model și Ecoembes - compania care se ocupă de gestionarea majorității ambalajelor interne - care luptă împotriva implementării acestuia.

Pentru mai multe detalii vă invităm să citiți articolul pe larg publicat în EL PAÍS (versiunea în limba engleză).