România are o nouă specie de cuc în faună
SOR: România are o nouă specie de cuc în faună, cucul pestriț (Clamator glandarius), specie care a fost văzută pentru prima oară la noi în țară pe 6 mai 2017 de ornitologul german Rolf Ness. Cucul pestriț este o pasăre specifică zonei mediteraneene. Preferă zonele deschise cu tufișuri și pâlcuri de vegetație. Parazitează mai ales cuiburile de coțofană, cărora masculii le distrag atenția, în timp ce femela își depune ouăle în cuibul lor.

În anii '90 orice călătorie cu mașina pe timp de vară îți umplea parbrizul de insecte și era foarte bine. Acum...
În anii '90 orice călătorie cu mașina pe timp de vară îți umplea parbrizul de insecte și era foarte bine. Acum nu se mai întâmplă asta și ar trebui să ne îngrijoreze pe toți. Dacă planeta rămâne fără insecte urmează foamete, război și omenirea va fi PA! Oamenii de știință asociază scăderea dramatică a populațiilor de insecte cu practicile agricole industriale, în special distrugerea habitatului și utilizarea pesticidelor. Acest declin, pe lângă faptul că este o tragedie în sine, afectează și întregul ecosistem terestru, cum ar fi dieta păsărilor, reptilelor și amfibienilor, polenizarea etc. Prăbușirea populațiilor de insecte prevestește prăbușirea ecosistemelor. Soluția este agricultura regenerativă și ecologică, unde România încă mai are un potențial imens și ar putea fi lider în Europa.

Îngrijorător: metoda prin care o ciuperca transformă furnicile în zombi, reprodusă în laborator
Cercetătorii au elucidat mecanismul molecular al ciupercii care transformă furnicile în zombi vii. Ciuperca afectează în mod specific neurobiologia furnicilor, percepția mirosurilor și ceasul biologic. Microbiologul Utrecht Robin Ohm a relatat despre acest lucru, împreună cu colegii americani și germani, în  luna iunie a anului trecut, pe site-ul g3journal.org (G3: Gene, genomi, genetică).

Toate terenurile agricole ar trebui să fie înconjurate de "bariere verzi" sau perdele forestiere
Toate terenurile agricole, zonele rezidențiale sau terenurile destinate altor utilizări, ar trebui să fie înconjurate de bariere verzi sau perdele forestiere. Barierele verzi sunt plantații de vegetație densă (ierburi perene, arbuști și copaci mici) înființate de obicei de-a lungul marginilor câmpurilor agricole.

Lumea fascinantă a cicadelor și unde le putem întâlni în România

Ce sunt cicadele? În ultimii ani, s-ar putea ca mulţi dintre cititori să fi remarcat în localităţi din sudul ţării, în lunile iunie şi iulie un ţârâit puternic, aproape asurzitor şi care nu era produs de greieri. Aţi ghicit: despre cicade este vorba!

Muzeului Satului din București are în curtea sa unul dintre cei mai impresionanți stejari din România.
Muzeului Satului din București a fost deschis oficial la 10 mai 1936, în prezența regelui Carol al II-lea, iar pentru public, cu o săptămână mai târziu, pe data de 17 mai 1936.

“Oamenii au nevoie de insecte pentru a trai, insectele nu au nevoie de noi”, spune biologul E.O. Wilson.
“Oamenii au nevoie de insecte pentru a trăi, insectele nu au nevoie de noi”, spune biologul E.O. Wilson. Câți dintre noi sunt interesați de lumea insectelor?...

VIDEO: Aparențele înșală. Nu este o viperă ci doar o omidă!
Când se confruntă cu o potențială amenințare, omida cunoscută și ca sfinxul elefant, ia forma unei vipere care te poate face să pariezi că e un șarpe adevărat. Deilephila elpenor este o molie de dimensiuni mari din familia Sphingidae.

Mătăsarul, ce moț frumos are! Dar vulnerabil la pesticidele toxice...
Ați văzut un moț mai simpatic decât cel al Mătăsarului? Numele științific este Bombycilla garrulus. Cuibareste la marginea zonelor cu păduri de conifere sau păduri mixte. In timpul iernii poate fi văzut in parcuri sau în grădinile unde găsește semințe, deseori în orașe.

Un milion de specii de animale și plante amenințate cu dispariția din cauza poluării
Raportul publicat recent de către IPBES constată că aproximativ 1 milion de specii de animale și plante sunt acum amenințate cu dispariția, multe în următoarele decenii, mai multe decât oricând în istoria omenirii. IPBES este o platformă Interguvernamentală privind Biodiversitatea și Serviciile Ecosistemelor și a fost înființată în 2012 de peste 100 de guverne.