Centrul pentru Sănătatea Mediului (CEH) a inițiat acțiuni legale împotriva a 42 de companii pentru expunerea bebelușilor, copiilor și femeilor la niveluri periculoase de BPA în șosete. BPA este un produs chimic bine studiat, cunoscut pentru a provoca daune asupra dezvoltării sistemului reproductiv și legat de cancerul de sân, cancerul de prostată, tulburările metabolice, diabetul și numeroase alte probleme grave de sănătate.

 

După testări extinse, CEH, un ONG independent și transparent din Oakland, California (SUA), a trimis pe 1 septembrie 2021 notificări legale către 42 de companii ale căror șosete conțin BPA, inclusiv unor multinaționale cunoscute precum Hanes, Champion, Tommy Hilfiger, New Balance, Fruit of the Loom, Reebok, Forever 21 și altele.

BPA șosete Infografic CEH

Țesăturile din bumbac, mult mai sănătoase, fără BPA

BPA-ul poate fi adăugat în fabricarea poliesterului ca etapă intermediară pentru a îmbunătăți proprietățile și durata de viață a unei țesături. CEH a testat șosete cu diferite amestecuri de poliester, bumbac și spandex și a găsit BPA în șosetele fabricate în principal din poliester cu spandex. CEH nu a găsit BPA în șosete fabricate în principal din bumbac.

„Părinții ar putea să-și amintească că BPA a fost eliminat din majoritatea sticlelor pentru bebeluși și din paharele pentru băuturi, dar este posibil să nu știe că substanța chimică este încă utilizată în multe produse”, a spus Michael Green, CEO al Centrului pentru Sănătatea Mediului. „Rezultatele negative asupra sănătății asociate cu expunerea la BPA la sugari și copii mici includ vătămarea dezvoltării, debutul precoce al pubertății, modificarea dezvoltării organelor reproductive, efectele nocive asupra funcției sistemului imunitar, tulburările metabolice și alte efecte. Ca părinte, știu că bebelușii își bagă picioarele în gură. Nu vrem BPA în produse, punct."

Oficiul de evaluare a pericolelor pentru sănătatea mediului din California (OEHHA) enumeră BPA ca toxic pentru reproducere și dezvoltare pentru femei și stabilește o limită de 3 micrograme pe zi de expunere a pielii la BPA. Testele CEH au arătat că există șosete care depășesc această limită de peste 3 ori, cea mai mare încălcare depășind limita și de 19 ori.

„Problema cu BPA-ul este că poate imita hormoni precum estrogenul și poate bloca alți receptori hormonali, modificând concentrația de hormoni din corpul nostru și rezultând efecte negative asupra sănătății”, a spus dr. Jimena Díaz Leiva, director științific la CEH. "Chiar și nivelurile scăzute de expunere în timpul sarcinii au arătat o varietate de probleme de sănătate la nou născuți. Aceste probleme includ dezvoltarea anormală a glandelor mamare și a ovarelor care pot crește probabilitatea de a dezvolta cancer mamar sau ovarian mai târziu în viață. Aceste efecte apar chiar și la niveluri scăzute de expunere, precum cele observate astăzi la oameni. ”
BPA găsit de 19 ori peste limita de siguranță în șosetele pentru bebeluși copii și femei 42 de companii notificate 1
„Sunt mândru de testele revoluționare pe care CEH le-a realizat, dezvăluind astfel cantiatea mare de BPA din șosetele făcute pentru bebeluși, copii și adulți”, a declarat Kaya Allan Sugerman, directorul programului de amenințări toxice ilegale de la CEH. „Litigiile noastre au schimbat industriile, eliminând plumbul din accesoriile de modă, bomboane și alte produse pentru copii; ignifugii din mobilier și covorașe; și cadmiu și plumb din bijuterii. Acum sperăm să facem același lucru prin eliminarea BPA din șosete. ”

„Nimeni nu ar trebui să fie expus la BPA prin produsele pe care le folosiesc”, a spus Emily Reder, Manager de cercetare a amenințărilor toxice ilegale la CEH, care a condus testarea. „Aceste mărci de îmbrăcăminte trebuie să își reproiecteze produsele sau să își adapteze procesele de fabricație pentru a elimina această substanță chimică care afectează sănătatea tuturor”.

Cele 42 de companii, împotriva cărora s-au făcut notificările, au la dispoziție 60 de zile pentru a colabora cu CEH și pentru a remedia încălcările, înainte ca aceasta să depună o plângere pentru a face acest lucru.

Centrul pentru Sănătatea Mediului (CEH) este o organizație veche de 25 de ani care conduce efortul la nivel național în SUA de a proteja oamenii de substanțele chimice toxice. Aflați mai multe la CEH.org.