Mătăsarul, numele științific Bombycilla garrulus., cuibareste la marginea zonelor cu păduri de conifere sau păduri mixte și este vulnerabil la pesticidele toxice.
Ați văzut un moț mai simpatic decât cel al Mătăsarului? Numele științific este Bombycilla garrulus. Cuibareste la marginea zonelor cu păduri de conifere sau păduri mixte. In timpul iernii poate fi văzut in parcuri sau în grădinile unde găsește semințe, deseori în orașe.


O pasăre plinuță, ceva mai mică decât graurul, o lungime a corpului de 16-19 cm, anvergura de 32-45 cm și o masa corporala medie de 63 de grame. Pasări de culoare gri-maronie, cu gat negru și masca neagra în zona ochilor, cu margini albe si galbene la aripi, vârfuri roșii la penele secundare și culoare oranj-ruginie sub coada cu vârf galben.

Capul prezintă o creastă distinctiva. Ciocul și picioarele sunt negre, iar ochii sunt maronii. Masculul seamănă foarte bine cu femela. Se hrănesc cu fructe si uneori cu insecte.

Specia este vulnerabilă la pesticidele toxice, dar poate fi ajutată prin plantarea de arbuști precum păducelul, pentru a avea cantitățile necesare de hrană.
sursa: Societatea Ornitologica Română

#RomâniaEcologică